Burgernet

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de gemeente.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • diefstal of inbraak;
  • doorrijden na een aanrijding;
  • beroving;
  • vermiste personen.

Hoe werkt Burgernet

Na bijvoorbeeld een melding van een inbraak, beroving of een vermist persoon, kan de politie een Burgernetactie starten. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.

Gewoon vanuit hun eigen woning, op straat of vanaf hun werkplek. Zo kunnen zij direct behulpzaam zijn bij de opsporing van verdachten, een voertuig of een vermist kind. Zodra deelnemers de persoon of het voertuig zien dat voldoet aan het signalement, bellen ze via het gratis Burgernetnummer 0800-0011 direct met de meldkamercentralist van de politie. Naar aanleiding van de verkregen informatie stuurt de centralist de politie aan. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie

Hoe kan ik me aanmelden voor Burgernet?

Elke inwoner van 16 jaar of ouder van een deelnemende gemeente kan zich via www.burgernet.nl aanmelden voor Burgernet. Je kunt ook vanaf je werkadres deelnemen.

Burgernetapp

Burgernet heeft ook een gratis app. Voor het gebruik van de Burgernetapp is het aanmelden als Burgernetdeelnemer niet nodig. De Burgernetapp maakt gebruik van de GPS-locatie van uw telefoon om u Burgernetacties te sturen die betrekking hebben op uw directe omgeving.