Fitfestival week 2

Souliman Abali vertelt over zijn werk als jongerenwerker bij de gemeente Kapelle:

Al een paar jaar doen we mee met verschillende acties om te voorkomen dat jongeren en volwassenen overmatig alcohol, tabak en drugs gebruiken. Misschien heeft u de posters van de NIXzonderID-campagne weleens gezien. Met deze actie motiveren we jongeren spontaan hun ID-kaart te showen bij het kopen van alcohol. En ook de naleving van de NIX18 regels onder de verkopers te vergroten. Of misschien heeft u of iemand die u kent wel eens meegedaan aan Stoptober? Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober waarbij duizenden mensen stoppen met roken. 

Naast deze acties zorgen we ervoor dat jongeren voorgelicht worden over alcohol, drugs en social media/gamen. Hiervoor werken we samen met 1NUL1, onderdeel van Emergis Preventie. 1NUL1 is een team van preventiewerkers die jongeren met een riskante leefstijl op het gebied van alcohol, drugs, social media, gamen en gokken informeert en adviseert. Dit doen ze op scholen, op straat, op festivals en in jongerencentra. 

Mijn werk bestaat voornamelijk uit het op straat aanwezig zijn, daar waar jongeren zijn. Dit doe ik in alle dorpen van onze gemeente. Ik zoek jongeren op. Zo leer ik ze kennen en bouw een band met ze op. Op deze manier zorg ik ervoor dat ze makkelijk contact met me opnemen, bijvoorbeeld als ze ergens mee zitten. 

Verder organiseren we ook activiteiten waaraan jongeren in hun eigen dorp of wijk aan mee kunnen doen. Hierdoor voelen ze zich sneller verbonden. Ook ontdekken ze zo waar hun krachten liggen. Dit geeft nieuwe energie en erkenning. Zo maken we de jongeren bewust van hun talent. We ondersteunen de jongeren hierbij als dit nodig is. Onze activiteiten vermelden we op www.kapelleleeft.nl(link is extern).

Ook zijn we online actief. Zo zijn we altijd bereikbaar. Op sociale media volgen we onze jongeren en de jongeren ons. Hierdoor blijven we ook online in contact met de jongeren. We zijn in contact met jongeren die we al kennen. Maar ook met onbekenden.

Ook helpen we jongeren persoonlijk. Het leven van een puber is niet altijd even makkelijk. Dat is helemaal niet gek. We begeleiden ze hier daarom graag bij. En als het nodig is weten we de jongere door te verwijzen naar de juiste mensen om verder te helpen.

Weet uw kind nog niet dat er een jongerenwerker in onze gemeente is? Vertel dan dat ik samen met mijn collega’s voor ze klaar sta. Ik ben bereikbaar via @jongerenwerk_kapelle, 06 - 25 38 78 09 of s.abali@kapelle.nl. Ook als u een vraag heeft, neem dan gerust contact op.

Voorkomen van verslavingen 11 t/m 17 september

Interactieve informatieavond – maandag 11 september

Op maandag 11 september kunt u kennis maken met 1NUL1. Zij organiseren dan een leuke interactieve informatieavond over misschien wel de grootste online hobby van jongeren: gamen. Ouders én jongeren zijn welkom op deze avond. Zij krijgen los van elkaar informatie over deze online wereld; het plezier, maar ook de risico’s. Waar zijn jongeren nou zo druk mee bezig achter die computer? Welke risico’s zijn er en hoe ga je hier als ouder over in gesprek met je kind? Is het gamegedrag van jouw puber normaal of moet je toch ingrijpen? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord. En extra leuk: tussen de presentaties door is er de mogelijkheid voor jongeren om hun ouders uit te dagen voor een potje gamen! Durft u het aan?

Veel ouders vinden het moeilijk onderwerpen als drugs, alcohol en social mediagebruik bespreekbaar te maken. Toch is het belangrijk dit wel te doen. Ook tips om een geslaagd gesprek met je kind te voeren, vind je op de website van 1Nul1. www.1nul1.nl(link is extern)

Wist je dat …

Social Mediaverslaving een groeiend probleem is? Ruim 62% van de 15 tot 35 jarigen geeft aan verslaafd te zijn aan social media en de helft van alle 12 tot 16 jarigen. Social media zijn zo verslavend, omdat ze je steeds belonen. Je krijgt waardering in de vorm van likes en volgers en je nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt een stofje vrij in je hersenen dat je een fijn gevoel geeft. En dat zorgt voor de verslavende werking. Probeer eens hoe lang jij zonder kan. Dit kan bijvoorbeeld door een wedstrijdje te houden met je familie of vrienden: wie kan het langst zonder social media. 

Denk je dat je verslaafd bent aan social media? En dat het een te grote invloed heeft op je leven? En lukt het je niet zelf om je telefoon vaker weg te leggen? Zoek dan hulp en maak een afspraak met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar deskundige hulp.

Je niet alleen in de maand januari (dry january) mee kan doen met de campagne IkPas? Maar ook op een ander moment in het jaar mee kan doen om even een alcoholpauze te nemen. Zo kan je op 1 oktober starten met OokSober. Als je meedoet met IkPas, ga je de uitdaging met jezelf aan om een maand geen alcohol te drinken. IkPas helpt je bij deze uitdaging met tips, recepten en artikelen. Ook kan je vragen stellen. Dus wil je eens uittesten wat een maand zonder alcohol voor je doet? Schrijf je dan in via www.ikpas.nl(link is extern). Na het meedoen met IkPas zegt 62% van de deelnemers mentaal fitter te zijn, 64% zegt beter nee tegen alcohol en 32% van de deelnemers is afgevallen.

Veel locaties in Kapelle al rookvrij zijn? Zo geldt bij alle scholen, kinderdagverblijven en speeltuintjes in de gemeente een rookverbod. Ook het bordes van het gemeentehuis en de meeste sportverenigingen in de gemeente zijn rookvrij. Is jouw sportvereniging nog niet rookvrij? Neem dan contact met ons op. Samen met de TeamFit coaches kunnen we ook jouw vereniging helpen rookvrij te worden. 

Uitproberen erbij hoort voor pubers? Bijna elke puber heeft wel een periode van uitproberen en afzetten tegen hun ouders/verzorgers. Ze zijn dan opstandig, drinken hun eerste drankje of roken een sigaretje. Helaas hoort dit erbij. Onderzoek heeft aangetoond dat het puberbrein nog volop in ontwikkeling is tot het 25e jaar! Bij pubers is hun emotionele hersengebied (verwerken van emoties en beloningen) erg gevoelig en de rationele hersengebieden (plannen, redeneren, contoleren van emoties) nog niet voldoende ontwikkeld om die emoties goed te kunnen controleren. Emotie wint dus van verstand en dat is te zien in het gedrag van pubers. Als ouder heb je meer invloed op het gedrag van jouw kind dan je denkt. Kijk voor tips op www.1nul1.nl. En probeer er zo voor te zorgen dat het uitproberen van alcohol, sigaretten of drugs niet verder gaat.

Mocktail recept

Ingrediënten:

  • 150 ml Ginger Ale
  • Sap van een halve limoen
  • Ijsblokjes
  • Vers fruit naar keuze (bramen, frambozen, blauwe bessen)
  • Schijfje limoen of gember
  • Takje munt

Zo maak je het:

  1. Pers het sap van een halve limoen uit boven een cocktailglas.
  2. Doe de ijsblokjes in het glas en vul dit aan met Ginger Ale.
  3. Voeg vers fruit, een schijfje limoen en een takje munt toe.

Cheers!