Gemeente Kapelle presenteert sluitende begroting 2025

Het college van Gemeente Kapelle legt een sluitende begroting 2025 voor aan de gemeenteraad. Wel staat de gemeente voor een aantal financiële uitdagingen. Kapelle is een ambitieuze gemeente, maar we hebben op dit moment niet de financiële ruimte om direct met alle onderwerpen aan de slag te gaan. Het financiële tekort van 2026 wordt niet gecompenseerd door het Rijk. Waar we als gemeente taken uitvoeren, horen daar ook de knaken bij. Als gemeente blijven we daarom aansluiten bij de oproep van de VNG aan het Rijk.

In lijn met het begrotingsadvies van de VNG leveren we geen meerjarig sluitende begroting op. Maar we brengen juist specifiek de tekorten op jeugd in beeld. Daarnaast is er ook een uitdaging op het gebied van Wmo. We delen daarom proactief onze zorgen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

We brengen de keuzes in beeld

Naast dat de gemeente aandringt op tegemoetkoming vanuit de Rijksoverheid, kijken we ook extra kritisch naar wat we wel en niet meer kunnen doen. Daarbij kiezen we ervoor om onze meest kwetsbare inwoners buiten schot te houden. Zo bezuinigen we bijvoorbeeld niet op voorzieningen voor onze minima en zorgen we ervoor dat LINK zich juist kan ontwikkelen. We blijven inzetten op preventie, om kosten op de langere termijn te voorkomen. We houden onze kernen aantrekkelijk en leefbaar door heel zichtbare ingrepen in onze leefomgeving te voorkomen en door te blijven investeren in voorzieningen zoals onze scholen. Tot slot vinden we het belangrijk een betrouwbare partner te zijn in onze samenwerkingen.

De gemeente start in 2025 met een aantal onderzoeken om meerjarig financiële ruimte te behouden en creëren. Tegelijkertijd ontkomen we er niet aan om een aantal inspanningen in de tijd uit te smeren. De overwegingen die we hierin maken passen bij de afspraken die zijn gemaakt in de raadscontourennota en de bijeenkomsten met de gemeenteraad. 

Woonlasten

De gemiddelde woonlasten stijgen met 3,9%. Daarmee stijgt de lastenverhoging voor onze inwoners niet meer dan de verwachte inflatie. In de praktijk betekent dit dat de OZB wordt verhoogd met 3,9%. De afvalstoffenheffing houden we gelijk met 2024. De rioolheffing stijgt met 7,4% in verband met kostenstijging en het sparen voor de toekomst.