Geschiedenis gemeente Kapelle

Het vroegmiddeleeuwse Zuid-Beveland is een onbedijkt gebied met hooggelegen zanderige kreekruggen temidden van uitgestrekte laaggelegen poelgronden. Op dit patroon van kreekruggen ontstaan vanaf de 9de-10de eeuw wegen en verscheidene dorpen die binnen de tegenwoordige gemeente Kapelle vallen. Maalstede is zonder twijfel de oudste woonkern. Het dankt zijn naam aan de heren van Maalstede, die in de 13de en 14de eeuw de belangrijkste ambachtsheren van Zuid-Beveland zijn. Zij zijn vermoedelijk in die vroege tijd belast met rechtspraak in dit deel van Zeeland.

De maalstede is de plaats waar de 'mael', het geding, wordt gehouden. De Maalstede's bouwen een kasteel en een kapel, waarnaar de nederzetting meer voluit Kapelle ter Maalstede wordt genoemd. Enige tijd later is de kapel overgezet naar zijn huidige plaats in het dorp Kapelle, op een punt waar de wegen naar Biezelinge, Dijkwel en Maalstede samenkomen. Dijkwel is een gehucht aan de westzijde van het dorp. Het dankt zijn naam aan een klein dijkje van vóór 1134.

Het middeleeuwse dorp Kapelle bestaat uit een eenvoudige ring van huizen rond de kerk met een Weststraat en een Ooststraat. Het kasteel Maalstede blijft tot rond 1800 bestaan. Andere kastelen rond Kapelle, tastbare manifestaties van vele aanzienlijke ambachtsheren, zijn Bruelis, Gistellis en Pouques. Ook deze zijn gesloopt. De kerk met zijn kenmerkende bakstenen toren met vier hoektorentjes is gewijd aan de Maagd Maria, en wordt in 1503 tot kapittelkerk verheven. De Biezelingsestraat vormt de verbinding met het zuidelijker gelegen Biezelinge. Door het totstandkomen van de Postweg in de 18de eeuw komt Kapelle aan een belangrijke route te liggen. De aanleg van de spoorlijn Bergen op Zoom-Vlissingen, 1872, is eveneens van belang. Door de opkomst van de moderne fruitteelt en de daarmee verbonden bedrijvigheid, veiling, mechanisatiebedrijven, maakt Kapelle een snelle groei door vanaf het begin van de 20ste eeuw. Diverse nieuwe wijken en bouwplannen worden uitgevoerd. Eind jaren '30 komt de nieuwe rijksweg tot stand, waarna begin jaren '70 de vierbaanssnelweg gereed komt.