Nieuwbouw Zuidhoek 4

Algemeen

Gemeente Kapelle maakt een plan voor een nieuw woongebied aan de westzijde van de kern Biezelinge. Op onderstaande kaart ziet u om welk gebied het gaat.

Plannen voor Zuidhoek 4

In dit nieuwe woongebied komen 210 tot 250 woningen. Op 5 juni 2024 hebben we de plannen voor het gebied gepresenteerd aan omwonenden en andere belangstellenden. Op deze avond hebben we opmerkingen en reacties opgehaald van de aanwezigen. Op dit moment maken we een stedenbouwkundig plan. 

Het concept stedenbouwkundig plan presenteren we aan de omwonenden op 12 december 2024.

Kaart waarop het gebied Zuidhoek 4 te zien is vanuit de lucht

Planning

NuVerwerken reacties en uitwerken in ontwerp stedenbouwkundig pla
September 2024Ontwerp stedenbouwkundig plan
12 december 2024Delen ontwerp stedenbouwkundig plan
Begin 2025Start onderzoeken en wijziging omgevingsplan (was bestemmingsplan)
Vanaf 2026Start werkzaamheden

Gronduitgifte

In het nieuwe woongebied komen kavels voor vrijstaande woningen, tweekappers en rijwoningen. Ook kijken we naar een aantal appartementen.

De kavels voor de vrijstaande woningen geeft de gemeente uit. De manier van uitgifte en of er een wachtlijst komt, stellen we vast nadat de ruimtelijke procedure is doorlopen. Tot die tijd kunt u zich nog niet inschrijven op een lijst voor geïnteresseerden.

De bouwkavels voor de andere woningtypes verkopen we aan ontwikkelende partijen. Zij maken daarna een plan en verkopen de woningen.

2e informatiebijeenkomst Zuidhoek 4 Biezelinge - 12 december 2024

Op 12 december 2024 zijn de omwonenden van het gebied Zuidhoek 4 en andere belangstellenden geïnformeerd over de planvorming voor het nieuwe woongebied Zuidhoek 4.

Hieronder staat de presentatie van deze bijeenkomst. De samenvatting van de vragen en opmerkingen van deze bijeenkomst voegen we later toe.

Presentatie informatiebijeenkomst Zuidhoek 4 12 december 2024

1e informatiebijeenkomst Zuidhoek 4 Biezelinge - 5 juni 2024

Reacties 1e informatiebijeenkomst - 5 juni 2024

Er is door 23 personen een reactieformulier ingevuld, naar aanleiding van de informatieavond. Zes formulieren zijn van bewoners van de Gildenstraat, twee van bewoners van de Achterweg, twee van de Kapellerie en vier van bewoners uit Zuidhoek 1&2. Daarmee zijn er 14 reacties van direct aanwonenden van de nieuwe wijk. De andere 9 reacties komen uit 'de rest' van de kernen Kapelle en Biezelinge en ook een enkeling van ergens anders. Hieronder een samenvatting van de opmerkingen op de reactieformulieren.

Verkeer

De direct aanwonenden uit de Gildenstraat, Achterweg en Kapellerie vragen aandacht voor de verkeersafwikkeling. Zowel van het bouwverkeer als het bewonersverkeer. Er wordt gevreesd voor meer verkeersdrukte in de Gildenstraat en Achterweg. En daarmee ook voor onveilige verkeerssituaties of schade aan hun woningen door trillingen. Er is gevraagd naar inzicht in de verkeersstromen van de toekomstige wijk. Het hoogteverschil tussen De Klinker en de Achterweg en Gildenstraat is daarbij ook enkele keren genoemd als aandachtspunt.

Voor een directe ontsluiting van de nieuwe wijk op de Oude Rijksweg is veel draagvlak. Wel wordt aangegeven dat deze ontsluiting er van het begin van de bouw moet zijn, zodat bouwverkeer niet eerst een poos door de bestaande woonstraten moeten rijden.

Cultuurhistorie

Er is door meerdere bewoners opgemerkt dat ze het belangrijk vinden dat het Paardeweegje en het Donkerewegje behouden blijven zoals ze zijn. Het zijn oude structuren in het landschap en ze worden veel gebruikt door wandelaars en fietsers. Het Donkerewegje is van oorsprong een oud kerkenpad tussen Biezelinge en Eversdijk. Het Donkerewegje ontsluit enkele weilanden waar paarden lopen en er ligt nog een bedrijf aan. Dit geldt overigens ook voor het Paardeweegje.

Geluid van de A58 en N289

Meerdere reacties gaan over het geluid van deze twee wegen. De huidige bewoners ervaren zelf dat ze het verkeer ervan goed kunnen horen. Ze vragen zich af of de nieuwe wijk niet te veel geluidsoverlast zal ervaren, omdat die nog dichter bij deze wegen komt.

 

Type woningen en uitstraling nieuwe wijk

Degenen die daar een opmerking over hebben gemaakt, zijn het eens dat het een 'dorpse' wijk moet worden. Er worden wel uiteenlopende referenties genoemd. Aria en Mannee in Goes en de 'hippe' wijk Hoogvliet. De bewoners van de Gildenstraat zien graag een groene buffer tussen hun woningen en de nieuwbouw. Ook vragen die om geen appartementen direct tegenover de Gildenstraat te bouwen, maar om die aan de westkant van het gebied te bouwen. Er wordt gevraagd om betaalbare woningen, om kleinere appartementen voor starters en levensloopwoningen. Een groene, speelvriendelijke wijk met een dorps karakter. Voldoende aansluitingen voor fietsers en voetgangers.