Opvang asielzoekers
De komende twee jaar zijn er in Nederland opvangplekken nodig voor asielzoekers. Daarom is er een verdeling gemaakt over alle provincies. Die verdeling vloeit voort uit de Spreidingswet. Zeeland gaat 2.400 opvangplekken realiseren, waarvan 180 voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Elke gemeente draagt haar steentje bij in deze opgave. Voor Gemeente Kapelle betekent dit 81 opvangplekken voor een periode van 13 maanden.
Gemeente Kapelle wil een eerlijke bijdrage leveren aan de asielopvang in Nederland. Hierover hebben wij zowel landelijk als provinciaal afspraken gemaakt. Met de tijdelijke opvang van 81 opvangplekken voor 13 maanden helpt onze gemeente mee aan een oplossing voor de landelijke opgave. Daarnaast vinden wij het belangrijk om ook de andere Zeeuwse gemeenten te steunen; elke gemeente pakt haar verantwoordelijkheid.
De locatie voor de opvang is nog niet bekend
Gemeente Kapelle onderzoekt waar de opvanglocatie gerealiseerd kan worden. In dit onderzoek wordt niet alleen gekeken naar welke gronden en locaties beschikbaar zijn, maar ook naar de omgeving, toekomstige plannen en het is belangrijk wat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ervan vindt. Met het COA zijn we in overleg over hoe de opvanglocatie eruit komt te zien en hoe begeleiding plaatsvindt. Dit is ook afhankelijk van de locatie. Er is meer onderzoek nodig om hierover beslissingen te kunnen nemen. Zodra er meer duidelijkheid is over de locatie, informeren wij u.
Heeft u vragen of wilt u meer weten?
We blijven deze pagina doorlopend aanvullen. Houd onze kanalen goed in de gaten voor nieuwe informatie. Heeft u vragen? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op via gemeente@kapelle.nl of bel naar 14 0113.
Meer informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van asielzoekers en de asielprocedure in Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid: Vraag en antwoord | Asielbeleid | Rijksoverheid.nl
Ook op de website van het COA leest u meer informatie over dit onderwerp: COA - Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Veelgestelde vragen
-
De Spreidingswet is nog steeds van kracht, dat is de realiteit van nu. De wet helpt met de realisering van de landelijke opgave, maar onze plannen zijn niet afhankelijk van het al dan niet afschaffen van de Spreidingswet. Voor ons staat voorop dat we mensen in nood, die niet veilig zijn in hun eigen land, willen helpen. Daarin nemen alle Zeeuwse gemeenten hun verantwoordelijkheid.
-
In de nieuwe tijdelijke opvanglocatie worden asielzoekers opgevangen. Een asielzoeker is iemand die een ander land om bescherming vraagt. Deze persoon dient dan een asielverzoek in. Het land waar asiel wordt gevraagd, gaat dan na of de asielzoeker valt onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. Zo ja, dan heeft de asielzoeker recht op bescherming. Dit heet de asielprocedure. De meeste vluchtelingen in Nederland begonnen dus als asielzoekers. Niet iedere asielzoeker in Nederland krijgt de status van vluchteling.
-
De exacte openingsdatum hangt af van de locatiekeuze, maar het streven is vóór 1 juli 2025.
-
Gemeente Kapelle wil 13 maanden asielzoekers opvangen. De termijn gaat in wanneer de opvang ook daadwerkelijk open is er er asielzoekers wonen.
-
Op dit moment wordt druk onderzocht waar de opvanglocatie gerealiseerd kan worden. In dit onderzoek wordt niet alleen gekeken naar welke gronden en locaties er beschikbaar zijn, maar ook naar de omgeving, toekomstige plannen en is belangrijk wat het COA van de locatie vindt.
Wanneer er genoeg informatie duidelijk is neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit voor een voorlopige locatiekeuze. Na dit voorlopig besluit wordt de locatie openbaar bekend gemaakt. Ook na het voorlopige besluit van het college moet er nog het nodige onderzoek plaatsvinden. Pas als blijkt dat de locatie voldoende haalbaar is, neemt het college een definitieve locatiekeuze.
Ook de gemeenteraad en u als inwoner worden bij dit proces betrokken. De raad wordt gevraagd om budget beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de plannen. Samen met het COA organiseert de gemeente diverse informatiemomenten waar u als omwonende, belanghebbende of geïnteresseerde inwoner welkom bent om uw vragen te stellen.
-
Provincies en gemeenten hadden tot 1 november 2024 de tijd om tot een eerlijke verdeling te komen. Dit is vastgelegd in een provinciaal plan en ingediend bij de minister van Asiel en Migratie. De opgave voor Gemeente Kapelle is onderdeel van dit provinciaal plan. En dus pas 1 november 2024 openbaar gemaakt.
-
Zodra het college van burgemeester en wethouders een voorlopige locatiekeuze heeft gemaakt, wordt u weer door ons geïnformeerd. De direct omwonenden informeren wij elke fase per brief. Overige belanghebbenden worden geïnformeerd via de reguliere kanalen van onze gemeente, zoals de Scheldepost, www.kapelle.nl en social media. Daarnaast organiseert de gemeente samen met het COA diverse informatiemomenten waar u als omwonende, belanghebbende of geïnteresseerde inwoner welkom bent om uw vragen te stellen. De data hiervoor worden op een later moment bekend gemaakt.
-
Als een omgevingsvergunning verleend wordt voor het realiseren van een opvanglocatie, kan hiertegen bezwaar en vervolgens beroep en hoger beroep ingesteld worden. Meer informatie vindt u op www.kapelle.nl/bezwaar-maken. Tegen de andere besluiten van het college van burgemeester en wethouders en/of van de gemeenteraad kunt u geen bezwaar indienen.
-
In Zeeland hebben we afgesproken dat iedere gemeente haar steentje bijdraagt aan de opvangopgaven. Dat betekent niet dat iedere gemeente ook opvang voor asielzoekers moet realiseren. In het provinciaal verslag Zeeland, dat op 1 november openbaar gemaakt is, leest u de beoogde bijdragen van alle Zeeuwse gemeenten.
-
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker zich heeft gemeld en asiel heeft aangevraagd in Nederland. Tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt, is het COA volgens internationale verdragen en landelijke wetgeving verplicht om deze vluchtelingen op te vangen. Kijk voor meer informatie op de website van het COA: COA - Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
-
Vluchtelingen zijn mensen die wegens oorlog of andere redenen vrezen voor hun leven en asiel aanvragen in ons land. Vluchtelingen die asiel aanvragen heten asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (AZC’s). Zodra zij een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland.
Omdat de instroom van asielzoekers nu erg hoog en de doorstroom van statushouders laag is, heeft het COA te weinig opvangcapaciteit. Om iedereen op te kunnen vangen, zijn daarom extra opvanglocaties nodig: de tijdelijke noodopvang.
-
Een AZC is een structurele opvanglocatie die is bedoeld voor het langdurige verblijf van asielzoekers die wachten op hun asielprocedure. Noodopvang zoals de bedoeling in de gemeente Kapelle is, is een tijdelijke maatregel die wordt ingezet bij een hoge instroom van asielzoekers. Dit kan bijvoorbeeld zijn in sporthallen, hotels, of tentenkampen.