Omgevingsplan aanpassen

Algemeen

In het omgevingsplan staan de voorwaarden en regels binnen de gemeente Kapelle over het gebruik van woningen, bedrijven, andere gebouwen, de openbare ruimte en wat de bouwmogelijkheden zijn. Wilt u grond of gebouwen op een andere manier gebruiken dan in het omgevingsplan staat? Vraag dan de gemeente het omgevingsplan aan te passen.

Omgevingsplan aanpassen of omgevingsvergunning aanvragen

Iedereen kan een aanpassing in het omgevingsplan aanvragen. Maar het komt vooral voor bij grotere projecten. Denk aan de bouw van kantoren in een woonwijk. Voor kleinere plannen vraagt u een omgevingsvergunning ‘afwijken van regels in het omgevingsplan’ aan.

Schriftelijk aanvragen

Wilt u het omgevingsplan aanpassen? Vraag dit dan schriftelijk aan. Dit noemen we een principeverzoek of vooroverlegplan. Beschrijf duidelijk wat u wilt en stuur als het kan een tekening mee. Wij beoordelen de aanvraag en laten u weten of we meewerken.

Een omgevingsplan dat nog niet definitief is, heet een ‘ontwerp omgevingsplan'.

Eerst maken we een ontwerp omgevingsplan. Dit maken we bekend in een huis-aan-huisblad, op overheid.nl. U kunt het ontwerp bekijken via omgevingswet.overheid.nl of in het gemeentehuis. Wilt u uw mening (zienswijze) geven over het ontwerp omgevingsplan? Doe dit dan binnen 6 weken na het bekend maken. Daarna neemt de gemeente een definitief besluit over het omgevingsplan.

Binnen 6 weken nadat we het omgevingsplan hebben vastgesteld, kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Kosten

Voor het aanpassen van het omgevingsplan moet u leges (een geldbedrag) betalen. In de legestabel ziet u hoeveel het kost. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het aanpassen van het omgevingsplan, voor onderzoeken en voor ruimtelijke kwaliteit. We informeren u over de kosten als het concrete omgevingsplan er is. We leggen deze kosten dan vast in een overeenkomst tussen u en de gemeente.

Extra informatie

Is het omgevingsplan aangepast? Dan heeft u meestal nog een omgevingsvergunning nodig om te bouwen. Deze vraagt u aan via het Omgevingsloket.