LINK
Algemeen
LINK is er voor alle inwoners van onze gemeente. Jong en oud, mensen met of zonder beperking, mantelzorgers, vrijwilligers, verenigingen en vrijwilligersorganisaties kunnen bij ons terecht.
Wat doet LINK?
LINK zet zich in voor het helpen van inwoners bij het leefbaar maken en houden van hun dorp, wijk of straat. U kunt terecht voor informatie en advies over wonen, zorg, welzijn en financiën. Ook bieden we praktische hulp en activiteiten aan. We staan dicht bij onze inwoners, brengen mensen bij elkaar en bieden persoonlijke ondersteuning als dit nodig is. Heeft u een vraag of probleem en lukt het u niet om dit alleen op te lossen? Dan luisteren we naar u, denken mee en zoeken naar een passende oplossing of de juiste hulpverlening. Dit kunnen zeer verschillende vragen zijn, net als de oplossingen die we samen vinden.
Informatie en advies
U kunt met al uw vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn en financiën bij ons terecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: mantelzorgondersteuning, zoeken naar dagbesteding, hulp bij administratie of vragen die u heeft rond uw persoonlijke situatie door ziekte, beperking of het ouder worden. Samen met u kijken we welke hulp nodig is en op welke manier dit geregeld kan worden. Praktische zaken regelen we vaak meteen. U kunt binnenlopen tijdens één van onze spreekuren of per mail of telefoon contact opnemen.
Hulp bij formulieren en administratie
Heeft u moeite met het invullen van formulieren, belastingaangifte doen of uw administratie? En heeft u geen mensen om u heen die u kunnen helpen? Dan helpen wij u graag verder met het vinden en regelen van de juiste ondersteuning.
Voorbeelden van formulieren waarbij wij u kunnen helpen zijn:
- Huur- en zorgtoeslag
- Stichting Leergeld
- Jeugdfonds Sport en Cultuur
- Volwassenfonds (Sport en Cultuur)
- Individuele inkomenstoeslag
- Bijzondere bijstand
- Kwijtscheldingen van gemeentelijke heffingen
- Hulp en begeleiding bij aanvragen schuldhulpverlening
Twijfelt u of u recht heeft op bepaalde toeslagen dan zoeken we dit samen met u uit.
Mantelzorgondersteuning
Als mantelzorger zorgt u voor een naaste. Dat kan een familielid zijn, maar ook een vriend of buurman. Zij hebben uw zorg nodig, omdat ze een chronische ziekte, psychische problemen hebben of op een andere manier hulpbehoevend zijn. Mantelzorgers zijn er van jong tot oud en iedere mantelzorger heeft behoefte aan andere ondersteuning. Om hierbij aan te kunnen sluiten is het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers divers. Zo kunt u bij ons terecht voor informatie, advies en hulp bij het invullen van formulieren of het aanvragen van professionele hulp. Denk hierbij aan het vinden van dagbesteding voor diegene voor wie u zorgt, inzet van een vrijwilliger die uw taken tijdelijk overneemt, of het regelen van thuiszorg. Naast individuele ondersteuning en een luisterend oor, kunt u ook meedoen aan verschillende bijeenkomsten en cursussen. Denk hierbij aan informatieve bijeenkomsten, lotgenotencontact, ontspanningsactiviteiten en workshops die u als mantelzorger extra handvatten geven. Rond de ‘Dag van de Mantelzorg’ kunt u rekenen op een blijk van waardering.
Als u mantelzorger bent en binnen onze gemeente woont, dan kunt u zich bij ons inschrijven. We houden u dan op de hoogte van het ondersteuningsaanbod en sturen u informatie en nieuws voor mantelzorgers.
Hulp bij het regelen van maaltijden
Wat als zelf boodschappen doen of koken niet meer zo goed lukt? Bijvoorbeeld door medische klachten of omdat u een dagje ouder wordt. Iedereen moet gezond kunnen eten, ook als koken lastig wordt. Daarom zijn er binnen de gemeente Kapelle verschillende mogelijkheden voor het bezorgen van kant-en-klaarmaaltijden. Dit kan door de lokale supermarkt of door een landelijke aanbieder.
LINK helpt bij het regelen van uw maaltijd
LINK helpt inwoners van gemeente Kapelle om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Onze medewerkers gaan graag met u in gesprek over de verschillende mogelijkheden. Samen met u kijken we naar de meest geschikte oplossing. LINK helpt ook uw maaltijd te regelen.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u advies over de verschillende mogelijkheden voor een gezonde maaltijd? Neem dan contact op met LINK. Onderaan deze pagina staat hoe u contact met ons opneemt.
Vrijwillige hulp en sociaal bezoek
Inzet van een vrijwilliger kan in verschillende situaties. Misschien heeft u praktische ondersteuning nodig of juist behoefte aan wat meer sociaal contact. Het kan zijn dat u hiervoor geen mensen om u heen heeft om te helpen en/of niet de middelen heeft om dit te regelen. We gaan graag met u in gesprek en kijken welke mogelijkheden er zijn. Voorbeelden hiervan: iemand die u regelmatig komt bezoeken of waarmee u samen op pad gaat, iemand die voor u een klusje in/om het huis doet of iemand die u vervoert en begeleidt naar het ziekenhuis. Ook wanneer u een ander soort vraag heeft, kunnen we met u in gesprek gaan.
Vrijwilligerswerk
Wij zetten ons in voor iedereen die zich bezig houdt met vrijwilligerswerk in onze gemeente: voor vrijwilligersorganisaties, mensen die vrijwilligerswerk doen en voor wie belangstelling heeft om vrijwilligerswerk te gaan doen. Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Via de website www.kapelleleeft.nl vindt u de vacaturebank van de gemeente Kapelle. U kunt reageren op vrijwilligersvacatures van (lokale) organisaties. Heeft u behoefte aan meer informatie en advies over de mogelijkheden voor u, dan kunnen we met u in gesprek. Ook verenigingen kunnen contact met ons opnemen voor praktische hulp of advies. We zullen dan samen met u kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Personenalarmering
Bij personenalarmering maakt u gebruik van een oproepsysteem dat u bij u draagt en waarmee u snel hulp kunt inschakelen wanneer dit nodig is. Afhankelijk van uw eigen situatie kunt u kiezen uit professionele alarmopvolging door een zorgaanbieder of alarmopvolging door bijvoorbeeld familie of buren. U kunt bij ons terecht voor informatie en het aanvragen van alarmering.
Activiteiten en cursussen
In onze gemeente worden diverse activiteiten en cursussen georganiseerd. U vindt deze activiteiten terug op de website www.kapelleleeft.nl en in de Scheldepost. Heeft u hulp nodig bij het vinden van een passende activiteit? Dan denken we graag met u mee.
Een overzicht van activiteiten en cursussen die we onder andere organiseren:
- Sociaal Café: afwisselende bijeenkomsten, van informatief tot recreatief, waarbij iedereen welkom is.
- Wijkcirkel: een vaste groep van 4 tot 12 inwoners die wekelijks bij elkaar komt. Voor iedereen die zelfstandig woont, behoefte heeft aan wat meer sociale contacten en wel wat steun kan gebruiken.
- Repair Café: hier kunt u terecht voor reparaties van uw kapotte spullen. Speelgoed, kleding, meubels en computers, alles is welkom. De vrijwilligers helpen u graag en geven u uitleg over de gedane reparatie.
- Alzheimercafé geheugensteun: een ontmoetingsactiviteit voor mensen met dementie, hun partner of omgeving, hulpverleners of andere belangstellenden.
- Digitaal lokaal: hier kunt u terecht voor al uw vragen over uw computer, tablet of mobiele telefoon. De vrijwilligers geven graag informatie en advies om u digitaal vaardiger te maken.
Onze medewerkers
LINK bestaat uit een aantal medewerkers en vele vrijwilligers.
Opbouwwerkers
Anne Sinke, aandachtsgebied Kapelle en Biezelinge (06 - 21 85 29 66 - a.sinke@kapelle.nl)
Bas van Keulen, aandachtsgebied Wemeldinge (06 - 21 49 08 02 - b.van.keulen@kapelle.nl)
Selena de Kool, aandachtsgebied Schore, Eversdijk en Abbekinderen (06 - 43 45 38 12 - s.de.kool@kapelle.nl)
Jongerenwerkers
Maxime Snoek, aandachtsgebied Kapelle en Biezelinge (06-42482074 - m.snoek@kapelle.nl)
Souliman Abali, aandachtgebied Wemeldinge, Schoren en Eversdijk (06 - 25 38 78 09 - s.abali@kapelle.nl)
Mantelzorgondersteuning
Anneke Vereecken (a.vereecken@kapelle.nl)
Contact
Tijdens het spreekuur kunt u bij ons Welzijnsteam van LINK binnenlopen in het gemeentehuis. Het spreekuur is op:
Maandag van 10.00-12.00 uur
Donderdag van 18.00-20.00 uur
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel ons dan via 0113 - 33 33 60 of mail naar LINK@kapelle.nl.