Omgevingsvergunning

Heeft u (ver)bouwplannen? Wilt u bij uw woning gaan bouwen, verbouwen, slopen of andere wijzigingen aanbrengen? Meestal heeft u daarvoor een vergunning nodig.

Wat is een omgevingsvergunning?

De omgevingsvergunning combineert verschillende vergunningen, zoals de bouwvergunning, sloopvergunning, milieuvergunning en kapvergunning. U kunt meerdere vergunningen in één keer regelen. Dit maakt het proces eenvoudiger en sneller, omdat u maar één aanvraag hoeft te doen en één procedure hoeft te volgen. Voor de volgende activiteiten heeft u een omgevingsvergunning nodig:

  • Bouwen, verbouwen of slopen van een bouwwerk (bijvoorbeeld een huis)
  • Wijzigingen aan gemeentelijke, provinciale of rijksmonumenten
  • Aanleggen van een weg
  • Maken van een uitweg (of uitrit) op gemeentelijke of provinciale wegen
  • Kappen van bomen of vellen van houtopstanden

Daarnaast kunnen er in gemeentelijke of provinciale regels nog andere activiteiten staan waarvoor u een omgevingsvergunning nodig heeft. Bijvoorbeeld dat u naast een vergunning van de gemeente ook toestemming van de provincie nodig hebt voor het onderdeel natuur. Voor meer informatie over natuur kunt u terecht bij de Provincie Zeeland via de website

Zo werkt het

Vergunningcheck

  1. Controleer uw vergunning(en): Met de Vergunningcheck kijkt u of u een omgevingsvergunning nodig heeft en welke vergunning(en) u moet aanvragen;
  2. Aanvraag voorbereiden: Klik op 'voorbereiden aanvragen' om uw aanvraag te starten.

Aanvragen

  • Aanvraag particulier: U heeft een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie vindt u op DigiD.nl. Na de check kunt u uw aanvraag ook doen door op de website van het Omgevingsloket (waar u de vergunningcheck doet en aanvraag voorbereid) een digitaal formulier in te vullen of het formulier te downloaden en op papier uit te printen. 
  • Aanvraag voor bedrijf: U kunt de aanvraag alleen online indienen. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig.

Beslistermijn

De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Deze termijn kan één keer met 6 weken worden verlengd. Als de gemeente niet binnen deze tijd beslist, krijgt u de vergunning automatisch. Voor ingewikkelde aanvragen is de beslistermijn 26 weken, ook met een mogelijke verlenging van 6 weken. In dat geval wordt de vergunning niet automatisch verleend.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met de beslissing op uw vergunningaanvraag? U kunt binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente. Als u daarna nog steeds niet tevreden bent, kunt u naar de bestuursrechter gaan. Voor complexe aanvragen geldt een andere procedure. Dan wordt het ontwerpbesluit openbaar gemaakt en kan iedereen binnen 6 weken reageren. Na het definitieve besluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken naar de rechtbank gaan.

Kosten omgevingsvergunning

Hoeveel u moet betalen, is afhankelijk van de activiteiten waarvoor uw een vergunning aanvraagt. De gemeente rekent kosten voor het leveren van diensten, verstrekken van informatie of behandelen van vergunningaanvragen. Deze kosten heten 'leges'. Deze ledges zijn te vinden in het gemeenteblad op overheid.nl.