Resultaten vragenlijst Groenstructuurplan Kapelle
Gemeente Kapelle werkt aan een plan om het groen in de gemeente te behouden en te versterken. Van 30 mei tot en met 1 juli stond er een digitale vragenlijst online. In totaal reageerden 204 deelnemers. Wij bedanken u voor de genomen moeite en het invullen van de vragenlijst!
Wat is het groenstructuurplan?
Het groenstructuurplan beschrijft wat wij belangrijk vinden als het gaat om groen in de gemeente. Het plan laat zien hoe de groene gebieden in Kapelle, Biezelinge, Schore en Wemeldinge er over tien jaar uitzien en welke stappen we moeten nemen. We baseren dit op vier thema’s: meer en functioneel groen, maatregelen op groot en klein schaalniveau, meer natuurbeleving en samenwerken aan biodiversiteit.
Meer informatie over het groenstructuurplan.
Hieronder vindt u een korte samenvatting van de resultaten.
Beleving openbaar groen
Iets meer dan 90% van de deelnemers vindt de aanwezigheid van groen in hun wijk (heel) belangrijk. Over de staat van het openbaar groen in de kernen zijn deelnemers verdeeld. Ongeveer een derde van de deelnemers vindt het goed. Een derde van de deelnemers vindt het groen in de eigen kern slecht.
Hoeveelheid en kwaliteit groen
Bijna de helft van de deelnemers vindt de hoeveelheid groen in de kernen ondermaats tot onvoldoende. Bijna 80% van alle deelnemers vindt dat de natuur meer plek mag krijgen in de openbare ruimte.
Maatregelen op schaalniveau
Ruim de helft van alle deelnemers vindt afwisseling in beplanting belangrijker dan een nette uitstraling. Daarnaast vindt de meerderheid van de deelnemers dat de gemeente natuurstroken moet uitbreiden. Zo kunnen plant- en diersoorten zich makkelijker verplaatsen.
Natuurbeleving
De meerderheid van de deelnemers geeft aan dat het groen in zijn of haar wijk niet voldoende afwisseling biedt. Bijvoorbeeld om te wandelen, sporten, spelen en verblijven.
De mooiste groen plekken in de gemeente Kapelle zijn volgens de deelnemers:
- Het Kapelse bos
- Het Wemeldingse bos
- Het park de Bok
- De Moer
- Hertenkamp
Samenwerken aan biodiversiteit
De meerderheid van alle deelnemers is het (helemaal) eens dat inwoners moeten bijdragen aan meer biodiversiteit in de wijk. Bijvoorbeeld door het vergroenen van tuinen of het plaatsen van insectenhotels. Verder willen deelnemers meer mogelijkheden van de gemeente krijgen om mee te denken en te helpen met de inrichting van het openbaar groen in de woonomgeving. Een derde van de deelnemers wil graag de mogelijkheid krijgen om een deel van het gemeentelijk groen zelf in te richten of te onderhouden.