Steun Franse leger WOII
In mei 1940 kreeg Nederland hulp van het Franse leger. Vooral in Zeeland kwamen gemotoriseerde Franse soldaten. Deze troepen kwamen vanuit Noord-Frankrijk en via Belgiƫ en Zeeuws-Vlaanderen naar Walcheren en Zuid-Beveland.
Verdediging op Zuid-Beveland
In Zuid-Beveland namen de Fransen een verdedigende stelling in. Dit was aan de Westelijke Kanaaldijk van het kanaal door Zuid-Beveland. Ze probeerden hier de Duitse troepen tegen te houden.
Gevechten in Kapelle
Toen de Kreekrak-stelling en de Zanddijk-stelling vielen onder druk van de Duitse troepen, vochten de Fransen verder. In Kapelle waren er felle gevechten op 16 mei 1940. Hier waren vooral man tegen man gevechten. Veel Franse soldaten sneuvelden in deze gevechten. Het Rode Kruis zorgde voor de gewonde en gesneuvelde soldaten.
Zorg voor de gesneuvelde soldaten
De gesneuvelde Franse soldaten werden niet opgespoord en ook niet afgevoerd. Daarom zorgde de burgemeester van Kapelle ervoor dat de zij werden begraven. Hij vroeg de inwoners om hulp. Spontaan hielpen bijna alle mannelijke inwoners mee om de Fransen te begraven. Op 17 mei 1940 waren 65 Franse soldaten begraven.
Herbegrafenis en ereveld
In de omgeving van Kapelle waren ook Franse soldaten begraven. In 1941 werden deze gesneuvelde soldaten herbegraven in Kapelle. Na de oorlog werd deze begraafplaats een ereveld. Hier liggen de stoffelijke resten van alle Franse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Nederland. Er liggen 228 graven, waaronder 22 van Noord-Afrikaanse soldaten. Sinds 1950 is er elk jaar een herdenking. Sinds 1950 houdt de gemeente elk jaar een herdenking in mei.