Voetjesactie in de gemeente Kapelle
Op donderdag 9 november hebben de gemeente en politie de zogenoemde ‘voetjesacties’ gehouden. Dit werd gedaan om bewustwording over inbraakrisico’s te creëren bij bewoners. De dagen worden korter en tijdens donkere periode neemt het aantal (woning)inbraken helaas toe. De voetstap is niet bedoeld om de bewoners te laten schrikken, maar om aandacht te vragen voor de gelegenheid die aan dieven geboden wordt om eenvoudig hun slag te slaan.
Onze Boa’s, politiemensen en een gemeenteambtenaar gingen samen onaangekondigd de wijk in. Ze keken dit keer niet als handhaver, maar als potentiële inbreker naar woningen en schuurtjes. Ook letten ze op niet afgesloten fietsen op opritten en andere zaken die voor het oprapen (of wegnemen) liggen. Wanneer ze ergens kwamen waar het wel heel makkelijk binnenkomen was, en er was niemand thuis, dan legden de agenten een kartonnen voetje neer. Die voet stond symbool voor het feit dat nu de politie was langs geweest, maar dat er ook iemand met minder goede bedoelingen kunnen zijn. Was er wel iemand thuis, dan werd er een gesprek gevoerd met de bewoners en werden er preventietips gegeven. Die tips zijn vaak eenvoudiger dan je denkt.
Tips om inbraak te voorkomen
- Denk er bijvoorbeeld altijd aan om je deuren op slot te doen. Ook als je maar heel even het huis verlaat.
- Leg je sleutels als je weg gaat niet onder de mat of een bloempot. Inbrekers kennen al die verstopplekjes ook.
- Als je ’s avonds weg gaat, laat dan een lichtje aan. Laat je huis eruit zien alsof er iemand thuis is.
- En natuurlijk een hele belangrijke: Meld verdachte situaties als u die ziet! U kent uw buurt het beste, dus u weet ook het beste wanneer er iets niet pluis is. Laat het ons dan ook weten. Meer tips om woninginbraken te voorkomen vindt u op: Maak het ze niet te makkelijk en Politiekeurmerk.nl
Bijzonderheden
- Tijdens de actie bleek dat woningen in de meeste gevallen goed afgesloten waren. Wijkagent Joost geeft aan dat het bij de meeste woningen gelukkig goed op orde was. “Zorg dat u niet dat makkelijke slachtoffer bent, bij een enkele liepen we zo de praktijkruimte binnen”.
Er stonden vele ramen, schuurtjes en poorten open. Hiermee maken we het inbrekers gemakkelijk, omdat zij eenmaal in de achtertuin niet meer zichtbaar zijn. Op tientallen plekken werden zaken als (elektrische) fietsen, dure barbecues en gereedschap onbeheerd aangetroffen.